Sirop de cimbrișor cu miere

cimbrisor

Cimbrișorul sălbatic (Thymus serpyllum) înflorește din luna mai până în luna septembrie și chiar octombrie dacă toamna e lungă și frumoasă.

Acum, în plină vară, câmpurile și dealurile însorite sunt pline de movul tufelor înmiresmate de cimbrișor care atrag deopotrivă albine, fluturi, bondari și iubitori de frumuseți ale naturii.

Albinele „bucătăresc” cum știu ele mai bine și pregătesc pentru noi mierea de cimbrișor.

Dar dacă aveți la îndemână ceva miere polifloră sau de salcâm, vă puteți prepara singuri sirop de cimbrișor cu miere.

Rețeta

  • 150 g cimbrișor proaspăt
  • 150 g miere

Se spală cimbrișorul în apă rece și se usucă pe un prosop de hârtie.

Florile și frunzele și se așează într-un borcan cu capacitatea de aproximativ 350 g (cantitățile se pot adapta în funcție de borcanul pe care îl aveți la dispoziție).

Se toarnă miere până când borcanul este plin. Se pune capacul și se lasă la macerat cam 2 săptămâni într-un loc răcoros și întunecat. Borcanul se scutură din când în când.

Se strecoară și se păstrează la rece în sticle închise la culoare.

Efecte terapeutice

Cimbrișorul conţine uleiuri eterice, tanin, substanţe amare, flavone.
Are proprietăţi afrodisiace, hipertensive, expectorante, diuretice, sudorifice, vermifuge. 
Se administrează în tuse convulsivă, bronşită acută şi cronică. 
Se recomandă în astenie fizică şi psihică, deficienţe nervoase, anemie în special la copii, cloroză, tuberculoză, astm, infecţii intestinale şi urinare, gripă, angină, furunculoză, reumatism, leucoree, paraziţi intestinali, insomnii, tulburări circulatorii.